2013. szeptember 4., szerda

Everybigotshutup!

És akkor a megfelelő - feministának jelölt, véleményem szerint humanista - válasz Robin Thicke "Blurred Lines" című, a nők elleni nemi erőszak kultúráját hirdető dalára. "Defined Lines", 3 nő, és a lecke mindazoknak, akik még mindig nem értik, hogy miért is elfogadhatatlan az eredeti szöveg és klip.


“If you want to get nasty, just don’t harass me. You can’t just grab me.
That’s a sex crime. Yeah, we don’t want it, it’s chauvinistic.”

A rappelős rész alapos és nagy éleslátással megírt sorain kívül a fenti részt tartom a legfontosabbnak, mert tökélesen összefoglalja mindazt, ami miatt Robin Thicke - és az erőszak kultúrájában, a férfiak fizikai és intellektuális felsőbbrendűségének illúziójában élő társadalom - egyszerűen csak rettenetesen téved, amikor azt hiszi, hogy "ő tudja". Ezúton értesítem őket, hogy nem, valójában nem tudják - a Law Revue együttes tagjai viszont nagyon szívesen felvilágosítják arról, hogy is van valójában.
A legszomorúbb az, hogy megjelenésekor a YouTube felhasználóinak értékelése alapján "nem elfogadható tartalma" miatt betiltották a fenti videót. Ez önmagában megerősíti azt a kettős mércét, amellyel társadalmi szinten a férfiak és a nők szexualitáshoz való viszonyát szemléljük. Később a lányok fellebbeztek, így a videó visszakerült a YouTube-ra, de a többség sajnos továbbra sem érti, miért óriási probléma az, ha a férfiak kifinomult (és kevésbé kifinomult) erőszakot tartalmazó, "tudom, hogy akarod, akkor is, ha nem" retorikáját természetesnek tekintjük, miközben mindenki erkölcsrendészetet kiált, ha egy nő kezében megjelenik egy vibrátor, vagy a nemi aktusra utaló szavak hangzanak el a szájából - nem mellesleg az eredetihez képest sokszoros intelligenciahányadosról árulkodó dalszövegbe ágyazva. 
Mert a kifinomult - vagy akár egyértelmű - kritikát és szarkazmust tartalmazó szöveget a többség sajnos ugyanúgy nem érti, mint az alapjául szolgáló sorok felháborító erőszakosságát. Pedig nem olyan nehéz:

"I apologise
if you think my lines are crass,
tell me how it feels
to get verbally harrassed.
"

U.i.: a továbbiakban erre a verzióra szeretnék táncolni. Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése